طرز تهیه پیازو به سبک زنجان، غذایی خوشمزه و متفاوت

به گزارش سفر به آنتالیا، پیازو مانند آش ترش، از غذاهای سنتی زنجان است که تنها با پیاز، گوشت چرخ نموده، آلوچه، عدس و مغز گردو درست می گردد و طعمی ملس و دل چسب دارد. این غذای محلی، با وجود مواد اولیه ساده اش، عطر و مزه ای خاص دارد و معمولا به عنوان یک شام سَبُک یا ناهار سریع سرو می گردد. اگر در پی یک غذای سبک با عطر و طعم سنتی هستید، در ادامه طرز تهیه پیازو را بخوانید.

طرز تهیه پیازو به سبک زنجان، غذایی خوشمزه و متفاوت

مواد لازم برای تهیه پیازو

  • گوشت چرخ نموده 300 گرم
  • پیاز 2 عدد
  • عدس 1/2 لیوان فرانسوی دسته دار
  • لپه 1/2 لیوانه فرانسوی دسته دار
  • زردآلو و آلوچه خشک 1 لیوان فرانسوی دسته دار
  • مغز گردو خشک شده 2 قاشق غذاخوری
  • رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذاخوری
  • سیب زمینی 2 عدد میانه
  • نعناع و ترخون 1 تا 2 قاشق غذاخوری
  • ادویه (نمک، فلفل، زردچوبه) به اندازه لازم
  • روغن سرخ کردنی به اندازه لازم

طرز تهیه پیازو

مرحله اول: عدس، لپه، زردآلو و آلوچه خشک را خیس کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه پیازو، عدس و لپه را بعد از شستن باید به همراه اندازهی آب خنک در یک کاسه بریزید. چهار تا پنج ساعت زمان دهید تا حسابی خیس بخورند. برترین زمان خیس خوردن حبوبات، از شب تا صبح است.

در این مدت، بهتر است آب آن ها را چند بار عوض کنید تا نفخ حبوبات کامل گرفته گردد. در صورت روبرو شدن با مشکل نفخ معده می توانید مطلب درمان نفخ شکم به یاری مواد غذایی را در خبرنگاران بخوانید.

در همین زمان، زردآلو خشک و آلوچه خشک را هم داخل یک ظرف جداگانه با کمی آب خیس کنید تا نرم و لطیف شوند. این کار باعث می گردد میوه های خشک هنگام پخت، راحت تر له شوند و طعم ملس و طبیعی تری به پیازو بدهند.

مرحله دوم: پیاز داغ درست کنید

در ادامه مراحل تهیه پیازو، پیازها را به صورت نگینی خرد نموده و با حرارت ملایم تفت دهید تا کم کم سَبُک و طلایی شوند. هرچه پیاز آرام تر سرخ گردد، عطر و طعم نهایی پیازو لذیذتر خواهد بود.

از آن جا که پیازداغ، پایه اصلی پیازو یا همان اشکنه پیازو است، نباید بسوزد؛ طرز تهیه پیاز داغ کاراملی را در خبرنگاران بخوانید تا آن را راحت تر درست کنید.

مرحله سوم: گوشت چرخ نموده، ادویه ها و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید

در سومین مرحله از طرز تهیه پیازو، گوشت چرخ نموده را به پیاز داغ اضافه کنید. حال با یکدیگر روی حرارت ملایم تفت شان دهید؛ تا جایی که رنگ گوشت کامل تغییر نموده و بوی خامی آن گرفته گردد.

کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به گوشت و پیاز اضافه کنید. حدود 2 دقیقه دیگر تفت دهید تا عطر ادویه ها آزاد و طعم غذا عمیق تر گردد. رب گوجه فرنگی خانگی را هم اضافه کنید و برای پنج دقیقه دیگر در روغن تفت دهید تا رنگ آن باز و غذای شما خوشرنگ تر و خوش عطرتر گردد.

نکته 1: گوشت چرخ نموده را به صورت قلقلی هم می توانید اضافه کنید.

نکته 2: اگر می خواهید پیازو عطر خاص تری داشته باشد، در همین مرحله کمی نعناع و ترخون خشک هم به مواد اضافه کنید.

مرحله چهارم: عدس و لپه را اضافه کنید

لپه و عدس را به مخلوط گوشت و پیاز اضافه کنید. مواد را برای دقایقی با حرارت ملایم تفت دهید تا حبوبات کمی سرخ شده و طعم شان به روغن و ادویه ها منتقل گردد. این کار علاوه بر ایجاد عطر بهتر، باعث از بین رفتن بوی خام و سنگینی حبوبات هم می گردد.

به اندازه کافی آب گرم به قابلمه اضافه کنید تا مواد کامل در آب غوطه ور شوند. قابلمه را روی حرات میانه بگذارید تا گوشت و حبوبات آرام آرام بپزند؛ باید نرم و یکدست شوند.

هرچه زمان پخت طولانی تر باشد، طعم اشکنه زنجانی عمیق تر و خوشمزه تر خواهد شد. در صورت علاقه مندی به غذاهای سنتی می توانید اشکنه خراسانی را هم امتحان کنید.

مرحله پنجم: سیب زمینی، زردآلو و آلوچه خشک را اضافه کنید

در پیش بردن مراحل طرز تهیه پیازو، تا زمانی که عدس و لپه نیم پز شوند، سیب زمینی ها را به صورت نگینی خرد کنید. حال که حبوبات نیم پز شده اند، سیب زمینی ها را هم داخل قابلمه بریزید تا همراه با حبوبات پخته شوند.

هنگامی که سیب زمینی ها پختند و آب غذا کمی تبخیر شد، زردآلو خشک و آلوچه خشک خیس خورده را هم داخل قابلمه بریزید. در این مرحله، طعم ملس و دلچسب میوه های خشک کم کم به خورد غذا می رود و عطر خاصی به پیازو می بخشد. اگر در استفاده از زردآلو و طبع آن شک دارید؛ مطلب طبع زردآلو گرم است یا سرد، مناسب شما است.

نکته: مراقب باشید غذا بیش از حد غلیظ نگردد یا ته نگیرد؛ بهتر است هر چند دقیقه یک بار مواد را آرام هم بزنید تا همه طعم ها به خوبی ترکیب شوند و پیازو زنجانی شما بافتی لطیف و خوش طعم پیدا کند.

مرحله ششم: پیازو را سرو کنید

در نهایت، پس از اضافه کردن تمام مواد، اجازه دهید پیازو زنجانی روی حرارت ملایم به آرامی بپزد تا کامل غلیظ و طعم ها به خوبی در هم ترکیب شوند. هنگامی که در اصطلاح غذا جا افتاد، حرارت را خاموش کنید.

در صورت تمایل می توانید کمی مغز گردو روی غذا بریزید تا طعم و بافتی تازه به پیازو اضافه گردد. این غذای سنتی را به همراه نان داغ، ترشی و سبزی خوردن تازه سرو کنید تا تجربه ای کامل و لذیذ از آشپزی اصیل زنجان داشته باشید.

نکته: برای خوش عطرتر شدن پیازو می توانید قبل از سرو کمی روغن زیتون یا کره محلی روی آن بریزید.

نکات تکمیلی تهیه پیازو

پیازو زنجانی را با رعایت چند نکته ساده می توان به برترین روش درست کرد تا نتیجه ای عالی و لذیذ به همراه داشته باشد. در ادامه می توانید مهم ترین نکات تکمیلی آن را بخوانید.

غلظت مناسب پیازوی زنجانی

برای اینکه پیازو زنجانی غلیظ تر گردد، می توانید بعد از سرخ شدن پیاز داغ، اندازهی آرد به آن اضافه کنید و کمی در روغن تفت دهید تا پایه غذا غلیظ گردد.

اگر در طول پخت دیدید غذایتان آبکی است، کمی بیشتر آرد یا سیب زمینی نگینی اضافه کنید و زمان پخت را کمی افزایش دهید تا آب اضافی تبخیر گردد. برعکس، اگر غذا خیلی غلیظ شد، می توانید به آرامی کمی آب جوش یا عصاره سبزیجات به آن اضافه کنید و هم بزنید تا به غلظت مناسب برسد.

تفاوت پیازو با پیازو و تخم مرغ

برای تهیه پیازو تخم مرغ، کافی است به جای آلوچه و زردآلو، چند عدد تخم مرغ تازه و کمی رشته پلویی بریزید که در زنجان به آن بوزا پیازو هم گفته می گردد؛ طعمی خوشمزه و ساده دارد که سریع هم تهیه می گردد.

دستور گیاهی پیازو

برای تهیه دستور گیاهی پیازو کافی است گوشت را حذف کنید و غذای خود را با لپه و عدس، سیب زمینی، زردآلو، آلوچه خشک و رب گوجه فرنگی درست کنید. در این روش، حبوبات و سیب زمینی جایگزین پروتئین گوشت می شوند و ترکیب میوه های خشک با رب، طعمی ملس و خوش عطر به غذا می دهد. این غذا را حتما باید روی حرارت کم بپزید تا تمام مواد حسابی نرم و پخته شوند.

افزودن چاشنی به پیازو

برای رسیدن به طعم دلخواه پیازو زنجانی، می توانید اندازه سرکه، آبغوره یا شکر بسته به ذائقه خود به غذا اضافه کنید. اگر طعم غذا را ملس تر می پسندید، کمی شکر اضافه کنید و برای طعم ترش تر، از آبغوره یا سرکه بهره ببرید.

سوالات متداول درباره طرز تهیه پیازو

در این بخش پاسخ به پرتکرارترین سوال ها درباره طرز تهیه، مواد اولیه و نکات پخت پیازو زنجانی آورده شده است تا تجربه آشپزی شما ساده تر و مطمئن تر گردد.

1. آیا می توان به جای زردآلو و آلوچه از میوه خشک دیگری استفاده کرد؟

بله، برای تنوع طعم می توان از قیسی، آلو یا حتی هلو خشک استفاده کرد، هرچند طعم سنتی پیازو با زردآلو و آلوچه اصلی حفظ می گردد.

2. آیا می توان پیازو را برای بچه ها و سالمندان هم سرو کرد؟

بله، با حذف ادویه های تند و کنترل اندازه نمک و ترشی، پیازو غذایی مناسب برای همه سنین است.

3. پیازو را می توان زودتر از موعد آماده کرد و دوباره گرم کرد؟

بله، پیازو پس از پخت می تواند در یخچال نگهداری گردد و با حرارت ملایم دوباره گرم گردد، بدون اینکه طعمش تغییر زیادی کند.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 28 آبان 1404 بروزرسانی: 28 آبان 1404 گردآورنده: antalyanet65.ir شناسه مطلب: 2476

به "طرز تهیه پیازو به سبک زنجان، غذایی خوشمزه و متفاوت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه پیازو به سبک زنجان، غذایی خوشمزه و متفاوت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید