راه های پایین آوردن فشار خون
به گزارش سفر به آنتالیا، فشار خون همیشه یکی از بیماری های پرخطر و رایج در میان مردم ایران بوده است که نادیده گرفتن و عدم توجه به آن می تواند خطرات جبران ناپذیری را برای فرد بیمار به همراه داشته باشد. طبق پژوهش هایی که در وزارت بهداشت و به وسیله شخص معاون تحقیقات وزیر بهداشت انجام شد، حدود شش و نیم میلیون ایرانی از ابتلا به بیماری فشار خون خود، بی خبر می باشند. این موضوع را می توان یک خبر فاجعه آور به حساب آورد؛ چرا که تداوم این روند و عدم مقابله با بیماری فشار خون می تواند باعث افزایش مرگ و میر در میان ایرانی ها گردد و این عامل می تواند خطرات جبران ناپذیری را بر پیکره جامعه وارد سازد. از این رو، آشنایی با مفهوم فشار خون و راه های پایین آوردن فشار خون امری لازم است.
نویسنده با تالیف این مقاله میخواهد مخاطب خود را با مفهوم فشار آشنا سازد و به آنالیز علائم ایجاد نماینده فشار خون بپردازد و در خصوص فشار خون اطلاعات جامعی به مخاطب خود بدهد. در آخر نیز به راه های پایین آوردن فشار خون اشاره خواهد شد تا با این کار بتوان گره کوچکی را از این بیماری مهلک در میان جامعه باز کرد.
مفهوم فشار خون
فشار یک مفهوم کاملا فیزیکی است و در اصطلاح به میزان قدرتی که یک مایع متحرک دارد، گفته می شود. حال بیایید این مایع متحرک را خون فرض کنیم. پس فشار عبارت است از میزان قدرتی که خون در حال جریان دارد. یا به بیان علمی تر، میزان فشاری که خون در حال جریان به دیواره یک رگ وارد میکند را فشار خون گویند. حال همانطور که از این تعریف تعیین است و با کمی دقت بر روی مفهوم آن می توان دریافت که فشار خون در نواحی که به قلب نزدیک تر است، میزان بیشتری دارد و در نواحی که از قلب دورتر است، میزان فشار کمتری را همراه دارد.
واحد میزان گیری فشار، میلی متر جیوه است که با عبارت (mmhg) نشان داده می شود. فشار خون در افراد با استفاده از ارتفاع جیوه سنجیده می شود؛ با این حال دستگاه های دیجیتالی وجود دارند که می توانند به راحتی میزان فشار یک فرد را برای پزشک تعیین نمایند .
بیماری فشار خون
بیماری فشار خون بالا یا پر فشاری خون که در انگلیسی به آن hypertension گفته می شود، یک بیماری مزمن است که در این بیماری، میزان فشاری که خون به دیواره رگ ها وارد می نماید، بالاتر از حالت معمول است. فشار خون دارای دو مقیاس سیستولی و دیاستولی است. این دو مفهوم از انقباض (سیستول) یا شل شدن (دیاستول) ماهیچه قلب بین ضربان ها نشات می گیرد. در حالت استراحت فشار خون سیستولی و یا حداکثر میزان فشار بین 100 تا 140 میلیمتر جیوه است و فشار خون دیاستولی یا حداقل میزان فشار باید بین 60 تا 90 میلیمتر جیوه باشد.
اگر فشار خون فردی برابر یا بیشتر از 140به روی 90 باشد، فرد دارای فشار خون بالا است. این موضوع زمانی جالب می شود که بدانید بیش از 50 درصد از مبتلایان به این بیماری، از بیماری خود اطلاع ندارند و به تبع آن بیماری خود را کنترل نمی نمایند. البته نباید خیلی زیاد این افراد را سرزنش کرد؛ چرا که این بیماری تا حدودی بی علائم است و ممکن است شمایی که در حال خواندن این مقاله هستید نیز مبتلا به این بیماری باشید. پس عاقلانه ترین راه این است که به پزشک مراجعه کنید و از میزان فشارخون خود اطلاع کسب نمایید.
عوامل ایجاد نماینده فشار خون بالا در افراد
عوامل بسیاری می توانند باعث ایجاد فشار خون بالا شوند که در ادامه به معرفی بعضی از این عوامل می پردازیم. عواملی همانند:
- زندگی سرشار از استرس
- سن بالای 60 سال
- خوردن غذاهای سرشار از چربی اشباع
- مصرف مداوم دخانیات
- زندگی عاری از تحرک و ورزش
- خوردن غذاهای سرشار از سدیم
- اضافه وزن و چاقی
روش های پایین آوردن فشار خون
حالا که با مفهوم فشار خون و عوامل ایجاد نماینده آن آشنا شدیم، جا دارد که راه هایی را برای پایین آوردن و کنترل آن ارائه دهیم که با رعایت آن ها فرد مبتلا بتواند زندگی راحتی را در پیش بگیرد. از جمله این راه ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مصرف میوه و سبزیجات خود را بیشتر کنید؛ مصرف میوه و سبزیجات می تواند نقش مهمی را در کنترل و درمان فشار خون بازی کند.
- از خوردن بیش از حد نمک جداً بپرهیزید. مصرف نمک را در رژیم غذایی خود محدود کنید. نمک به علت دارا بودن سدیم می تواند ضرر های جبران ناپذیری را به بدن وارد سازد.
- از ورزش کردن غافل نشوید. برترین نوع در ورزش کردن ورزش های سبک و ولی مداوم است.
- از خوردن غذاهای چرب جداً بپرهیزید. چربی ها همیشه یکی از عوامل ایجاد فشار خون هستند.
- آب میوه و چای گیاهی بنوشید.
- از غذاهایی که سرشار از امگا 3 هستند در رژیم غذایی تان بهره ببرید. از جمله این غذاها می توان به ماهی و تخم مرغ اشاره نمود.
- وزن خود را کاهش دهید.
- استرس خود را با استفاده از تمرینات خاص کنترل کنید.
- پسته مصرف کنید. محققان دریافته اند که مصرف پسته می تواند باعث کاهش فشار خون شود. پسته باعث کاهش جذب کربوهیدرات ها می شود و این خود عاملی است برای کاهش فشار خون.
- طالبی مصرف کنید. یکی دیگر از راه های پایین آوردن فشار خون، مصرف طالبی است.
- بعد از هر وعده غذایی زرشک میل کنید.
- خوردن گریپ فروت توصیه میشود. البته برترین زمان برای مصرف آن بعد از غذا می باشد.
- برگ و ریشه توت فرنگی نقش مهمی را در کاهش فشار خون دارند. فقط می بایست حدود سه گرم از آن را در 100 سی سی آب حل کرد و سپس آن را بجوشانیم و روزی دو بار از آن مصرف نماییم.
- کمتر چای مصرف کنید و به جای آن از دمنوش دیگر گیاهان استفاده شود. چای باعث افزایش فشار خون می شود.
- عناب بخورید. خوردن میوه عناب یا دمنوش آن می تواند باعث کاهش فشار خون شود .
کلام آخر
همیشه برای درمان هر بیماری، می توان از روش های شیمیایی و داروها استفاده نمود. ولی باید توجه داشت که خود این داروها نیز می توانند عوارضی را برای بدن داشته باشد. در ثانی می توان با استفاده از روش های گیاهی و تغییر در رژیم غذایی فشار خون را تا حدی کنترل نمود. پس امیدواریم خواندن این مقاله بتواند شما را به سمت یک زندگی سالم سوق دهد.