دره ارواح یکی از جاذبه های شهرستان دزفول

به گزارش سفر به آنتالیا، قلعه شاداب، قلعه ای با 10 کیلومتر طول و 4 کیلومتر عرض است که به عنوان یکی از بزرگترین قلعه های طبیعی ایران شناخته می گردد. این قلعه کاملا در داخل کوه کنده شده و بسیار متفاوت از دیگر قلعه هاست.

دره ارواح یکی از جاذبه های شهرستان دزفول

سفر ماجراجویانه به کول خرسان دزفول

امروز را مهمان طبیعت جنوب کشورمان هستیم و می خواهیم سری به کول خرسان دزفول بزنیم؛ جاذبه ای شگفت انگیز که به تنگه کول خرسان معروفیت دارد و برای بازدید از آن باید دست به سفری ماجراجویانه بزنید. فقط عاشقان طبیعت می توانند سختی های جهت کول خرسان را به جان بخرند تا به آن برسند. کوله بارتان را بردارید و با ما همراه شوید تا شما را به سفری متفاوت به قلب یکی از جاذبه های طبیعی ایران ببریم.

پیش از آنکه هر گونه صحبتی درباره دره کول خرسان به میان آوریم باید بگوییم که این جاذبه با همه زیبایی ها و جلوه های منحصر به فردش می تواند شما را به کام مرگ بکشاند. اگر با بی تجربگی، نداشتن آمادگی لازم و آشنا نبودن به خطرات طبیعت راهی این جاذبه شوید، ممکن است هیچگاه بازنگردید. نمونه های حوادثی که در این دره اتفاق افتاده کم نیستند و بودند کسانی که بدون کسب هیچ گونه اطلاعاتی قدم در جهت این دره گذاشته و دیگر آبی آسمان را ندیده اند. بهتر است بدانید که تا به حال چندین مورد مرگ گردشگران در این دره و رودخانه آن گزارش شده است. اگر خواستار هیجان این سفر هستید می توانید با حضور یک راهنمای با تجربه و همه فن حریف، از آن لذت ببرید. در غیر این صورت، هرگز هرگز و هرگز به تنهایی به کول خرسان نروید.

چرا کول خرسان؟

کول خرسان یکی از جاذبه های کمتر شاخته شده کشورمان است که با طبیعتی بکر از شما میزبانی می نماید. در سفر به این جاذبه مجموعه ای از آثار طبیعی همانند رود و آبشار و چشمه و... را در کنار یکدیگر خواهید دید. اگر خواستار یک سفر ماجراجویانه و هیجان انگیز هستید کول خرسان برترین گزینه برای شماست.

سفر به کول خرسان در دزفول

سفر به کول خراسان مناسب برای:

طبیعت گردان حرفه ای

طبیعت گردان نیمه حرفه ای با همراهی یک حرفه ای

نامناسب برای

طبیعت گردان آماتور

سالمندان و بچه ها

سفرهای انفرادی

گروه های محبت آمیز بی تجربه در زمینه طبیعت گردی

جهت کول خرسان...

برای رسیدن به کول خرسان باید صبر و کوشش بسیاری به خرج دهید و خودتان را برای پیاده روی طولانی مدت آماده کنید. در جهت رسیدن به این دره شگفت انگیز، از کنار دریاچه سد دز می گذرید و شاید با تماشا آب شفاف آن هوس کنید تنی هم به آب بزنید. پس از تنو قوا و کمی استراحت جهتتان را ادامه می دهید و به قبرستان قدیمی قلعه شاداب می رسید. قلعه شاداب، قلعه ای با 10 کیلومتر طول و 4 کیلومتر عرض است که به عنوان یکی از بزرگترین قلعه های طبیعی ایران شناخته می گردد. این قلعه کاملا در داخل کوه کنده شده و بسیار متفاوت از دیگر قلعه هاست.

دره ارواح ایران کجاست؟

ادامه راه را باید در جهت مالرویی طی کنید که دامداران منطقه برای رسیدن به چراگاه ها از آن استفاده می نمایند. کم کم دره اشکفت زرده، نمایان می گردد که به اشتباه به وسیله بعضی، به عنوان همان کول خرسان شناخته می گردد. در این دره به جامانده هایی از یک آسیاب را خواهید دید که احتمالا به وسیله طایفه بختیاریِ ساکن در این محل و در گذشته های دور استفاده می شده است. درختان کنار، سدر، بادام کوهی و نخل درختانی هستند که کم کم به چشم می خورند و خبر از نزدیک شدن به کول خرسان می دهند که قرار است با شگفتی هایش جادوی تان کند.

آشنایی با کول خرسان، دره ارواح

کول خرسان نام دره ای شگفت انگیز در 25 کیلومتری شهرستان دزفول است که با نام دره ارواح نیز شناخته می گردد. این دره بخشی از رشته کوه های زاگرس به شمار میرود و آب و هوایی متفاوت را در منطقه ای گرم ایجاد نموده است. برای رسیدن به این دره باید 20 تا 25 کیلومتر پیاده روی نمود و سختی های زیادی را به جان خرید اما همین که چشمتان به دهانه مملوء از گیاه پر سیاوشان بیفتد، تمام خستگی هایتان را فراموش می کنید و تنها چیزی که فکرتان را مشغول می نماید رسیدن به خاتمهی دره است.

اینجا دره ارواح ایران است!

برای آشنایی با فضای این دره، دیواره هایی بلند را تصور کنید که شما را احاطه نموده اند و اجازه نمی دهند آسمان را ببینید. شاید به همین علت است که نامش را دره ارواح گذاشته اند. این دیواره ها به حدی به یکدیگر نزدیک هستند که تنها اجازه عبور یک نفر را از میان خود می دهند و در خاتمه شما را به رودخانه دز می رسانند که دمای آبش تا منفی 20 درجه سانتی گراد نیز می رسد. این تنها گوشه ای از جلوه های این دره بود که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.

به کول خرسان وارد می شویم...

به محض رسیدن به دهانه کول باید کلاه ایمنی بر سر گذاشت تا مبادا حادثه ای کام مان را تلخ کند چرا که سنگ ها و تنه های گیر نموده در میان دو دیواره دره، هر لحظه امکان سقوط دارند. با ورود به کول خرسان دیواره هایی که ارتفاع آنها به بیش از 200 متر می رسد، شما را از دو سو احاطه می نمایند و جهتِ بسیار باریکی را برای تان فراهم می نمایند. در بستر این دره آب در جریان است که از چشمه های درون دره سرچشمه می گیرد.

بستر این دره پوشیده از شن و ماسه و سنگ ماسه ای است و هر چه جلوتر بروید دیواره ها بلندتر و فاصله میان آنها کمتر می گردد تا جایی که اثری از آسمان دیده نمی گردد. صدای گذر آب و چکیدن آن از دیواره ها به گوش می رسد و صدای پرندگان نیز در فضا پیچیده است. به دو راهی که برسید، باید راه سمت راست را در پیش بگیرید. بیش از 4 ساعت پیمایش در میان آب و خشکی ضروری است تا صدای گذر آب رودخانه دز به گوش برسد و به شما بفهماند که به خاتمه دره نزدیک می شوید.

دره ارواح؛ دره ای زیبا و شگفت انگیز در شهر دزفول

ابتدای کول تا خاتمهی آن در حدود 10 کیلومتر است و در خاتمهی جهت دره، سطح آب به حدی افزایش پیدا می نماید که مجبور به شنا می شوید. در نهایت رودخانه خروشان دز نمایان می گردد و صدای تند آب ها و گرداب های فراوانش در فضا طنین می اندازد. از اینجا به بعد خطر سفر چندین برابر می گردد و تنها اگر شناگر ماهری با تجهیزات کامل باشید، می توانید ادامه راه را بروید.اگر تجربه و سر نترس داشته باشید می توانید به دز خروشان بزنید و پس از حدود 3.5 ساعت به دزفول برسید و گرنه بهتر است از همینجا برگردید و از دل سپردن به خشم زیبای دز منصرف شوید.

تماشای ها و تفریحات کول خرسان

کول خرسان دقیقا در جایی واقع شده است که تصور وجود چنین جاذبه ای کمی دور از فکر به نظر می رسد؛ اما به یکباره تماشای هایی پیش چشم تان قرار می گیرند که با تماشا شان غافلگیر می شوید:

دره کول خرسان، دره ارواح دزفول

فضای وهم انگیز | هیجانی فراموش نشدنی

با ورود به کول خرسان، تنها گوشه هایی از آسمان را خواهید دید چرا که دیواره های این دره بسیار نزدیک به یکدیگر قرار گرفته اند. گاهی چشم تان به سنگ ها و تنه درختانی می افتد که بر اثر سیلاب جابه جا شده و به داخل دره آورده شده اند؛ اما این تمام ماجرا نیست، وقتی به بالای سرتان نگاهی بیندازید، متوجه تعدادی از آنها می شوید که به علت تنگی دره نتوانسته اند به داخل آن راه پیدا نمایند و در میان دیواره ها اسیر شده اند. مجموع این آثار، فضایی وهم انگیز را ایجاد می نماید که آدرنالین خون را افزایش داده و فرصت تجربه هیجانی فراموش نشدنی را به شما می دهند.

دره کول خرسان دزفول (دره ارواح)

جریان آب در کول خرسان دزفول

یکی از شگفت انگیزترین جلوه های کول خرسان جوشیدن چندین چشمه از دیواره های آن است که باعث می گردد محیط درون آن همیشه مرطوب باشد. این آب با آب ناشی از چشمه های زیرزمینی و رودخانه دز ترکیب شده و در میان دره جریان می یابد. این آب گاهی در زیرزمین به جهت خود ادامه می دهد و گاه با حضورش بر روی زمین پاهای تان را خیس می نماید.

دره ارواح در ایران

حوضچه گهر

پس از پیمایش کول خرسان، در منتهی الیه آن به دره غاری قوسی شکلی می رسید که مانند یک تونل به نظر می رسد و شما را به حوضچه ای به نام گهر در خاتمهی خود می رساند. این حوضچه، 50 متر طول و 3 متر عرض دارد و به رودخانه دز می رسد.

رودخانه دز و گرداب مرگ

کول خرسان به رودخانه دز منتهی می گردد، رودخانه ای که با جوش و خروش خود و گرداب هایش، خشم زیبایی از طبیعت را به نمایش گذاشته است. دز رودخانه ای است که از رشته کوه زاگرس میانی سرچشمه می گیرد و با گذر از قسمتی از سرزمین عزیزمان، حیات را به آن می بخشد.

رودخانه دز و گرداب مرگ

در بخشی از این رودخانه که در نزدیکی کول خرسان و در منطقه ای به نام چال کندی واقع شده است، عمق زیاد رودخانه و شدت جریان آب و نیز وجود گرداب بسیار خطرناک موجب نا امن بودن آن شده و به علت آنکه گرداب این قسمت می تواند جان انسان را بگیرد نام گرداب مرگ را بر آن گذاشته اند.

خوشگذرانی در کول خرسان

در سفر به کول خرسان می توانید فعالیت های زیر را انجام دهید:

پیمایش دره: با عبور از میان دیواره های بلند این دره می توانید گوشه گوشه آن را کشف کنید و تجربه ای نو در طبیعت گردی به دست آورید.

شنا: حوضچه خاتمهیی دره مکانی مناسب برای شنا کردن است البته اگر این ورزش را به خوبی بلد باشید.

قایقرانی: اگر تجهیزات کافی به همراه داشته باشید می توانید به رود دز بزنید و همراه با تنداب ها و گرداب های خروشان، رفتینگ را به شکلی متفاوت تجربه کنید.

سفر به دره کول خرسان دره ارواح دزفول

کجا بمونیم؟

محل اقامت شما در این سفر، دامان طبیعت است و ممکن است مجبور شوید یک تا دو شب را در آن سپری کنید پس بهتر است با اصول کمپینگ به خوبی آشنایی داشته باشید. بعضی نیز ترجیح می دهند در دزفول اقامت نمایند و با سفری یک روزه پیمایش این دره را انجام دهند.

سفر به کول خرسان

برترین فصل سفر به کول خرسان

برای انتخاب زمانِ سفرتان به کول خرسان دقت و وسواس بالایی به خرج دهید. کافیست فصل اشتباه را انتخاب کنید تا در سیلاب های منطقه که تا ارتفاع 15 متر دره را پر از آب می نمایند، گیر بیفتید. انتخاب زمان سفر به این جاذبه را شوخی نگیرید. حتما پیش از رفتن، پیش بینی های آب و هوایی را چک کنید و از نبود بارش در روزهای پیش رو مطمئن شوید.

تماشای های دزفول

در نظر بگیرید که دمای درون کول خرسان بسیار پایین تر از دمای اطراف آن است پس به خیال اینکه این منطقه در استانی با آب و هوای گرم واقع شده، سردترین روز سال را برای سفر انتخاب نکنید. دمای کول خرسان در تابستان ها به کمتر از 20 درجه سانتی گراد هم می رسد و اختلاف دمای آن با شهر دزفول تا 30 درجه نیز گزارش شده است. پس پیش بینی هایتان را درست انجام دهید.

به طور کلی زمان مناسب برای پیمایش کامل کول خرسان را اواسط خرداد ماه می دانند چرا که با خاتمه یافتن باران های بهاری و گرم شدن هوا خطرات کمتری شما را تهدید می نماید.

مهارت های مورد احتیاج برای رفتن به کول خرسان

اگر می خواهید راهی کول خرسان شوید باید حتما تجربه طبیعت گردی داشته باشید و اصول آن را بدانید. آمادگی جسمانی را از قلم نیاندازید که یکی از ضروریات این سفر است. دانستن اصول کوهنوردی و شنای حرفه ای به شما یاری می نماید بیشتر از این سفر لذت ببرید. اگر قصد قایق سواری در دز را داشتید حتما با تجهیزات مناسب این کار را انجام دهید و جان تان را به بازی نگیرید.

دره ارواح؛ دره ای زیبا و شگفت انگیز در شهر دزفول

به یاد داشته باشید که این دره جان چند تن از مسافران را ستانده است و در عین زیبایی می تواند بسیار خطرناک باشد.

راه دسترسی به کول خرسان

آدرس: استان خوزستان، 32 کیلومتری شمال دزفول

راه دسترسی: برای دسترسی به کول خرسان از چند طریق می توان اقدام کرد:

1- از روستای بیشه بزان درمنطقه شهیون: دسترسی به وسیله جاده شهیون از دزفول

2- از روستای پاقلعه در منطقه شهیون: دسترسی به وسیله جاده شهیون از شهر دزفول

3- از روستای اسلام آباد در منطقه چغامیش: دسترسی به وسیله بلوار شهدای پلیس در دزفول

سفر به دره ارواح در شهر دزفول

برای رسیدن به ورودی کول خرسان نیز باید حداقل برای 4 کیلومتر پیاده روی آماده باشید که گاه در دامنه های پرشیب و جهت نسبتا ناهموار صورت می گیرد.

علت نامگذاری کول خرسان

هنوز کسی دقیقا نمی داند که چرا نام این پدیده طبیعی را کول خرسان گذاشته اند. کلمه کول در زبان محلی به معنای دره بسیار باریک و تنگ است اما در خصوص اینکه چرا خرسان به آن اضافه شده نظر قطعی وجود ندارد. بعضی معتقدند وجود تعداد زیادی خرس در این منطقه در دوران گذشته باعث شده تا چنین کلمه ای به نام این دره اضافه گردد.

کول خراسان

منبع: سایت سیمرغ

منبع: راسخون
انتشار: 7 اسفند 1400 بروزرسانی: 7 اسفند 1400 گردآورنده: antalyanet65.ir شناسه مطلب: 1998

به "دره ارواح یکی از جاذبه های شهرستان دزفول" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دره ارواح یکی از جاذبه های شهرستان دزفول"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید