کاروانسرای های معروف یزد
به گزارش سفر به آنتالیا، کاروانسرای های معروف یزد
یزد که به شهر بادگیرها معروف است پر از آثار تاریخی و جاذبه های قدیمی ست. قدمت تاریخی این شهر تاحدی است که با نگاه کردن به هر نقطه از آن تاریخ و فرهنگ را لمس می کنید. این شهر با بناهای خشتی، قنات ها و بادگیرهایش عاشقان کویر را نه فقط در ایران که از سایر نقاط جهان شیفته خود نموده است. می خواهیم درباره کاروانسراهای معروف یزد حرف بزنیم، خبرنگاران را همراهی کنید.
کاروانسرای زین الدین
بعد از طی 60 کیلومتر در جاده یزد - کرمان در فاصله 500 متری جاده، بنایی آجری خودنمایی می نماید. این ساختمان که نامش کاروانسرای زین الدین است در قرن دهم هجری قمری به دستور حاکم کرمان، زین الدین گنجعلی خان ریگ ساخته شد. این کاروانسرای دایره ای شکل، 5 برج نیم دایره دارد که به دیواره 8 متری آن چسبیده اند. پس از اینکه در ضلع جنوبی بنا از در بزرگ وارد کاروانسرا شوید هشتی و سپس صحن 12 ضلعی آن را می بینید که رواق های سکو داری اطراف صحن را احاطه نموده اند و انتهای هر رواق هم اتاق هایی مشابه دارد. اصطبل چهارپایان در طرفین هشتی ورودی و پشت اتاق ها در راهروهایی بزرگ واقع شده است. این بنا در سال های اخیر بازسازی و به محلی مناسب برای اقامت گردشگران تبدیل شده است.
کاروانسرای علی آباد
در جاده اصلی یزد- بندرعباس و در ضلع شمالی شهرستان مهریز کاروانسرای علی آباد را به صورت ساختمانی مربع شکل و آجری می بینید که به دستور پسر فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است. از بیرون که به ضلع مشرف به جاده این کاروانسرا نگاه کنید چهار صفه در اطراف و یک صفه میانی می بینید که راهروی ورودی در آن واقع شده است. این ضلع از داخل، علاوه بر صفه میانی که راهرو در آن واقع شده است، ده صفه دیگر هم دارد.
رباط خرگوشی
این کاروانسرا در جاده قدیمی یزد ـ اصفهان جایی در نزدیکی باتلاق گاوخونی و در 60 کیلومتری عقدا واقع شده است. این بنا که از آثار به جای مانده از دوره شاه عباسی است در ابعاد 80 در 80 با سنگ و آجر درست شده است. در این بنا صفه، حجره و اسطبل های زیادی وجود دارد و در چهار گوش اش چهار ورودی برای طویله واقع شده است. در وسط رباط آب انباری وجود دارد که برای نگهداری آب از آن استفاده می شده است.
کاروانسرای رشتی عقدا
کاروانسرا و آب انبار رشتی عقدا در شهرستان اردکان و در ورودی عقدا قرار دارند. این کاروانسرا در بنایی آجری و با بادگیری دو طبقه در سال 1262 هجری قمری به دست یکی از تجار یزدی ساخته شد. در هر بدنه این کاروانسرا، هفت صفه به صورت قرینه درست شده بطوری که صفه وسطی از همه بزرگ تر و شاه نشین آن است. هر کدام از صفه های دیگر به یک اتاق راه دارند و در پشت اتاق ها هم اسطبل ها نهاده شده اند.
کاروانسرای شمس
به مسیر جاده یزد- کرمان که بروید در بین شهرهای مهریز و انار کارانسرایی تاریخی شمس را در کنار جاده می بینید. این کاروانسرا که قدمتش به زمان صفویه برمی شود ساختمانی آجری با پلان مربع است که در چهار گوشه اش چهار برج مدور نهاده شده است. این کاروانسرا با ابعاد 36 در 41 متر از کاروانسراهای مستطیلی شکل بوده و ناامنی محیط اطرافش باعث شده که تجهیزات دفاعی زیادی داشته باشد. حیاط این کاروانسرا هشت گوش است و در چهار گوشه آن چهار صفه و در هر کدام از چهار ضلع آن سه صفه درست شده است.
کاروانسرای مشیر
این کاروانسرا که قدمتش به بیش از 150 سال پیش برمی شود در سال 1384 مورد بازسازی نهاده شد و به محلی برای اقامت گردشگران تبدیل شد. این مجموعه در فهرست آثار ملی نهاده شده و 199 واحد برای پذیرایی از مهمانان دارد. کاروانسرای مشیر در بلوار امامزاد جعفر شهر یزد واقع شده است و با محیط آرامش بخشش مسافران زیادی آن را برای اقامت خود انتخاب می نمایند.
منبع: الی گشت