مسمومیت با دی اکسید کربن

به گزارش سفر به آنتالیا، مسمومیت با دی اکسید کربن چه نوع مسمومیتی است؟ علل و علائم آن چه می باشند؟ این مقاله چگونگی تشخیص آن در صورت ابتلاء و همچنین چگونگی درمان را در اختیارتان قرار می دهد...

مسمومیت با دی اکسید کربن

مترجم: رزیتا ملکی زاده

منبع:راسخون

مسمومیت با دی اکسید کربن چه نوع مسمومیتی است؟ علل و علائم آن چه می باشند؟ این مقاله چگونگی تشخیص آن در صورت ابتلاء و همچنین چگونگی درمان را در اختیارتان قرار می دهد...

دی اکسید کربن فراورده جانبی و طبیعی ناشی از واکنشهای مختلفی است که درون بدن اتفاق می افتند. قرار گرفتن در معرض سطوح بالای این گاز می تواند مقدار آن را در خون افزایش دهد. پیامد آن مسمومیت ناشی از دی اکسید کربن است که همچنین به آن هیپرکاپنی و یا هیپرکاربی گویند. دی اکسید کربن در خون ما، در تعادل با بیکربناتها است. از اینرو آزمایشات خون مربوط به هیپرکاپنی ممکن است سطوح افزایش یافته بیکربناتها را هم نشان دهند.

علل

دی اکسید کربن به طور مداوم از طریق سلولهای بدن ما تولید می شود. ناتوانی بدن در بیرون راندن این گاز یا قرار گرفتن در معرض هوایی که حاوی غلظت بالای این گاز است، منجر به بیش از حد شدن دی اکسید کربن در خون می شود.

تنفس مجدد هوای بازدم به دلیل شرایطی مانند خوابیدن در چادرهای هوابندی شده، و یا خوابیدن به صورتی که سر در زیر پتو قرار گرفته باشد می تواند موجب بروز هیپرکاپنی شود.

کار در منطقه ها محدود که جریان هوا در این منطقه ها ضعیف است، همانند معادن، انبار کشتی، یا تونل های زیرزمینی و چاه ها هم ممکن است سطوح دی اکسید کربن در خون را افزایش دهد.

تنفس در منطقه های با سطوح بالایی از این گاز، مانند نواحی نزدیک به آتشفشان باعث می شود فرد در معرض چنین مسائل مرتبط با سلامتی قرار گیرد.

غواصان به ویژه در معرض خطر قرار دارند. چنانچه دی اکسید کربن به درستی زدوده نشود و یا در صورتی که وسیله تنفسی آنها به درستی کار نکند، غواصان می توانند دچار سطوح بالای این گاز در خون شوند.

بعضی منابع خارجی که می توانند موجب مسمومیت مونوکسید کربن شوند، دود سیگار، آبگرمکن های گازی، کوره های زغالی، قایق های موتوری، ژنراتورهای دیزلی یا بنزینی و رنگهای افشانه ای را شامل می شوند.

علاوه بر شرایط خارجی، عوارض پزشکی مانند بیماری های ریوی، مسائل تنفسی و اختلالات عصبی عضلانی هم می توانند موجب بروز مسمومیت با CO2 شوند.

علائم

علائم مسمومیت خفیف عبارتنداز:

انقباض عضلانی

کاهش فعالیت عصبی

برافروخته شدن پوست

فشار خون بالا

با افزایش شدت هیپرکاپنی، علائم ذیل ممکن است تجربه شوند:

سردرد

بی حالی

افزایش مقدار برون ده قلبی

ضربان قلب نامنظم

وحشت

تشنج

درد قفسه سینه

توهم

استفراغ

دل درد

مسائل حافظه

تغییر در بینایی

بیهوشی

در نهایت مرگ

درمان

پیشگیری بهتر از درمان است. در صورتی که در محیطی با سطوح بالای دی اکسید کربن در هوا کار می کنید و یا مبتلا به هرگونه بیماری می باشید که ممکن است شما را در معرض مسمومیت دی اکسید کربن قرار دهد، مراقب و هوشیار باشید.

در صورتی که فرد دچار هیپرکاپنی شده باشد، او را به بیرون ببرید، یعنی جایی که هوا به خوبی جریان داشته باشد.

افرادی که در معرض سطوح خفیف دی اکسید کردن در هوا قرار گیرند، به طور کامل به خودی خود بهبود می یابند.

هرچند، چنانچه مسمومیت شدید ناشی از قرار گرفتن در معرض سطوح بالای این گاز اتفاق افتد، آنگاه بهترین کار تماس با مرکز فوریتهای پزشکی است.

اهمیت دارد که مطمئن شوید راه های هوایی بیمار دچار هیچ گونه گرفتگی نشده باشند.

در صورتی که به دستگاه سی پپ یا فشار مثبت مداوم در مجاری تنفسی(CPAP) دسترسی دارید، ماسک را بر روی دهان بیمار قرار دهید. این کار به تجدید تنفس طبیعی با هوا رسانی مکانیکی در صورتی که تنفس بیمار ضعیف شده باشد، کمک می کند.

تجویز داروهایی که موجب بهبود عملکردهای ریه شوند هم ممکن است کمک کننده باشد.

اطمینان حاصل کنید که بیمار به قدر کافی اکسیژن جهت تنفس داشته باشد. گرچه چنین شرایطی به طور ایده آل در بیمارستانها مهیا است، چادرهای اکسیژن قابل حمل و یا کپسول یا افشانه اکسیژن هم می توانند به کمک آیند.

مراقبتهای حمایتی اضطراری، مانند لوله گذاری درون نایی و حمایت همودینامیک هم می توانند تجویز شوند. با این حال، چنین اقداماتی تنها تحت نظارت متخصصان پزشکی انجام می شوند.

بعضی افراد همچنین ممکن است در صورتی که در ارتفاعات بالا مشغول به کار باشند، دچار هیپرکاپنی شوند. در چنین مواردی، بیمار را به مکانی با ارتفاع پایین تر انتقال دهید یعنی جایی که هوا دارای سطوح بیشتری از اکسیژن باشد.

مقدار اسید و اکسیژن در خون بیمار بایستی به طور مرتب بررسی شده تا سطح دی اکسید کربن موجود در خون مشخص شود.

افرادی که در شرایطی کار می کنند که جریان هوای مناسب وجود ندارد، لازم است که مراقب مسمومیت با CO2 و علائم آن باشند. اطمینان حاصل کنید که هرگونه کمکهای اولیه را که می توانید برای بیمار مهیا سازید. حتی اگر بیمار بهبود یافت، همیشه توصیه می شود او را به پزشک رسانده و سطوح این گاز را در خون از طریق آزمایشات مناسب تحت کنترل قرار دهید.

سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.

منبع: راسخون
انتشار: 6 آبان 1400 بروزرسانی: 6 آبان 1400 گردآورنده: antalyanet65.ir شناسه مطلب: 1865

به "مسمومیت با دی اکسید کربن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مسمومیت با دی اکسید کربن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید