طرز تهیه مربای زردآلو
به گزارش سفر به آنتالیا، میوه زردآلو، از آن دسته میوه های شیرین و لذیذ تابستانی است که فقط در فصل گرم تابستان می توانیم از آن لذت ببریم و در دیگر فصل ها به این میوه دسترسی نداریم. البته یکی از برترین راه ها تهیه مربای زردآلو است تا در فصول سرد هم بتوانیم طعم این میوه لذیذ را بچشیم. اتفاقاً در فصول سرد سال، مصرف مربا لذت بیشتری دارد و مربای زردآلو را به علت آن شیرینی خاصش، می توان با خامه و یا کره و نان سنتی داغ در وعده صبحانه و عصرانه میل کرد. در ادامه به طرز تهیه و آموزش مربای زردآلو خواهیم پرداخت.

چرا مربای زردآلو را دوست داریم؟
مربای زردآلو وقتی به صورت خانگی تهیه می گردد، بی نهایت خوشمزه تر از مرباهای موجود در فروشگاه ها است و هیچ افزودنی یا نگهدارنده مصنوعی که ممکن است در یک مربای صنعتی پیدا کنید، در آن وجود ندارد. برای ما یکی از مهم ترین بخش های آشپزی در خانه این است که کیفیت مواد اولیه را می توانیم کنترل کنیم. از بین روش های زیادی که می توانیم از این مربا خوشمزه لذت ببریم، خوردن آن در صبح با نان تست یا سنتی مانند سنگک و بربری است. مربای زردآلو خیلی شیرین نیست و به اصطلاح، دل را نمی زند.
نحوه درست کردن مربای زردآلو
برای تهیه مربا زرد آلوهای تازه و با کیفیت را انتخاب کنید. زردآلوهای رسیده با پوست سفت تر، حاوی پکتین بیشتری هستند و برترین نتیجه را می دهند. از زردآلوهای خیلی رسیده نرم یا شل استفاده نکنید، زیرا ممکن است باعث خراب شدن مربا شوند. با این حال، اگر چند زردآلو کمی نارس دارید، در استفاده از آن دریغ نکنید.
زردآلو دارای محتوای پکتین میانه و اسیدیته کمی است، بنابراین برای افزایش اسیدیته و پکتین آب لیمو را اضافه می کنیم. آب لیمو اسیدی است و محتوای پکتین بالایی دارد و به همراه شکر به تهیه یک مربای زردآلو با کیفیت یاری می نماید.
تهیه مربای زردآلو به طرز فوق العاده ای آسان است و داشتن چند شیشه از این مربای خوشمزه در خانه، به این معناست که شما می توانید طعم این میوه خوشمزه را در کل سال بچشید. ما در زیر دستورالعمل های گام به گام تهیه مربای زردآلو را ارائه داده ایم.
مواد لازم برای تهیه مربای زردآلو
- زردآلو تازه: 5 کیلوگرم
- آب: 1.4 فنجان (60 میلی لیتر)
- آب لیمو تازه: 1.4 فنجان (60 میلی لیتر)
- شکر: 1.8 کیلوگرم
دستورالعمل مرحله به مرحله تهیه مربای زردآلو
- ابتدا زردآلوها را کاملاً بشویید و خشک کنید. سپس، زردآلوها را از وسط نصف نموده و هسته آن را بردارید. سپس میوه ها را به همراه آب لیمو و مقداری آب به یک قابلمه بزرگ و پهن اضافه کنید.
- روی حرارت ملایم ، زردآلوها را به آرامی بجوشانید. میوه با افزایش دما مایعی آزاد می نماید. سرپوش قابلمه را بگذارید تا از تبخیر شیره جلوگیری گردد
- بعد از حدود 10 دقیقه پختن زردآلوها، وقتی نرم شدند، در ظرف را برداشته و شکر را اضافه کنید و سپس مرتباً هم بزنید تا شکر حل گردد.
- وقتی شکر به خوبی حل شد، حرارت را زیاد نموده تا به جوش بیاید. البته مرتباً آن را باید هم بزنید تا مربا در ته ماهیتابه نچسبد.
- ممکن است متوجه شوید که کف و حباب روی سطح مربا ایجاد شده است ولی این طبیعی است و در صورت تمایل می توانید آن را با قاشق بردارید. افزودن مقدار کمی کره در انتها پخت مربا، کف ها را از بین می برد.
- مخلوط مربا را هم بزنید. بعد از حدود 20 دقیقه نقطه تنظیم را آزمایش می کنیم. نقطه تنظیم به معنای آماده شدن مرباست. برای آزمایش مقدار کمی مربا بردارید و آن را روی یک بشقاب سرد قرار دهید. یک لحظه بگذارید تا خنک گردد و سپس لبه خارجی مربا را با انگشت اشاره خود به مرکز فشار دهید. اگر مربا به مقدار کمی چروکیده گردد، یعنی سفت است. اگر مربا به نقطه تنظیم نرسید، آن را 3 تا 5 دقیقه دیگر بجوشانید و سپس دوباره آن را آزمایش کنید.
- می توانید از دماسنج برای آنالیز نقطه تنظیم بهره ببرید. دماسنج را به سمت تابه خود بچسبانید. وقتی دماسنج 104 درجه سانتیگراد (220 درجه فارنهایت) را نشان دهد، مربا آماده است.
- وقتی مربای زردآلو آماده شد، آن را حدود 10 دقیقه کنار بگذارید تا خنک گردد. این باعث می گردد که تکه های میوه به طور مساوی در سراسر مربا توزیع شوند.
- اگر فوراً مربا را در ظرف شیشه ای بریزید، میوه به قسمت بالای شیشه می رود و این کیفیت مربا را پائین می آورد. به مربا بیش از 10 دقیقه استراحت ندهید. برای حفظ کیفیت مربا، آن را در حالی که هنوز داغ است در ظروف شیشه ای بریزید. مربا را داخل ظروف شیشه ای استریل شده ای بریزید و بلافاصله در آنها را ببندید.
وسایل مورد احتیاج برای تهیه مربای زردآلو
همواره مطمئن شوید که شیشه هایی که در آنها مربا را نگهداری می کنید، استریل و بدون آلودگی هستند. برای استریل کردن بهتر است ظروف شیشه ای را داخل فر قرار دهید. انجام این کار به توضیح زیر است:
- ظروف شیشه ای را با درپوش فلزی و محکم انتخاب کنید و از تمیزی و سلامت آنها مطمئن شوید.
- آنالیز کنید که درپوش فلزی فاقد لاستیک باشد زیرا ممکن است در داخل فر ذوب گردد.
- فر را با دمای 130 درجه سانتیگراد (270 درجه فارنهایت) گرم کنید و ظروف را به مدت 15 تا 20 درون فر قرار دهید.
می توانید از شیشه های بازیافتی با درپوش فلزی که شرایط مناسبی دارند، بهره ببرید یا ظروف جدیدی تهیه کنید. ظروف که حاوی ترشی هستند، به طور کلی مناسب نیستند زیرا اغلب بوی ترشی را در خود نگه می دارند.
برای تهیه این مربا احتیاجی به وسایل خاصی نخواهید داشت. شما به یک قابلمه بزرگ و پهن احتیاج دارید. سطح پهن قابلمه باعث تبخیر سریع تر آب می گردد و طعم لذیذی به مربا می دهد. بدون قابلمه بزرگ، خطر جوشیدن بیش از حد مربا وجود دارد. بعلاوه از تابه های آلومینیومی، مسی یا آهنی استفاده نکنید. همینطور اسید موجود در میوه ممکن است با تابه واکنش نشان دهد و طعم فلزی به مربا بدهد. برای هم زدن هم از ملاقه چوبی دسته بلند بهره ببرید.
ماندگاری مربای زردآلو چقدر طول می کشد؟
اگر دستورالعمل را به طور دقیق رعایت کنید و شیشه های شما کاملاً استریل شده باشند، مربای زردآلو باید به مدت یک سال و احتمالاً بیشتر در کابینت آشپزخانه نگهداری گردد. کنسرو کردن آن لازم نیست! از وقتی که در ظرف را باز می کنید، آن را در یخچال نگهداری کنید. همواره از قاشق تمیزی برای استفاده از مربا بهره ببرید.
آیا لازم است زردآلو را پوست بکنیم؟
زردآلو دارای پوست صافی است و احتیاجی به برداشتن آن نیست. بعلاوه پوست ها حاوی پکتین هستند که به سفت شدن مربا یاری می نمایند.
آیا می توانم شکر کمتری استفاده کنیم؟
مربای زردآلو احتیاج به مقدار زیادی شکر دارد. شکر نه تنها میوه را شیرین می نماید، بلکه به مربا یاری می نماید تا جا بیفتد. بعلاوه شکر به عنوان نگهدارنده عمل می نماید. اگر مقدار شکر را کاهش دهید، ممکن است مربا زود خراب گردد.
آیا می توانم از لیمو استفاده نکنیم؟
لیمو نقش مهمی در تهیه مربا دارد. سرشار از اسید و پکتین است که هر دو برای آماده شدن مربا ضروری هستند. بعلاوه اسیدیته لیمو به تعادل شیرینی مربا یاری می نماید.
پکتین چیست و چرا اهمیت دارد؟
پکتین یک نشاسته طبیعی است که در درجات مختلف در میوه ها و سبزیجات یافت می گردد. پکتین چیزی است که مربا و ژله ها را وقتی خنک می شوند، سفت می نماید. وقتی با اسید و شکر ترکیب گردد و در دمای بالایی پخته گردد، به شکل ژله ای در می آید.
نکات مهم در طرز تهیه مربای زردآلو
- فقط با مقدار کمی میوه می توانید مربا درست کنید. اگر از مقدار کمتری میوه استفاده می کنید، مربا در زمان پخت کوتاه تری آماده می گردد.
- استفاده از میوه های رسیده یا کمی نارس، لازم است. میوه هایی با طعم عالی انتخاب کنید. میوه شل یا بیش از حد رسیده، مناسب نیست.
- آب لیمو تازه نه تنها شیرینی شکر را متعادل می نماید، بلکه به پکتین نیز یاری نموده تا مربا خود را بگیرد.
- مقدار شکر را کاهش ندهید. شکر نه تنها میوه را شیرین می نماید بلکه به مربا یاری می نماید تا جا بیفتد و به عنوان نگهدارنده عمل خواهد نمود. اگر شکر را کاهش دهید، مربا ممکن است کپک بزند.
- همواره پهن ترین قابلمه خود را انتخاب کنید که ارتفاع دیواره آن بلند باشد. بعلاوه سطح پهن تر به این معنی است که مایع می تواند سریع تر تبخیر گردد و داشتن ارتفاع کافی به این معناست که می توانید مربا را در حرارت بالاتری بجوشانید. تابه های آلومینیومی، مسی یا آهنی برای تهیه مربا اجتناب کنید. اسید موجود در میوه ممکن است با تابه واکنش نشان دهد و طعم فلز به مربا بدهد.
- مدت زمان رسیدن به نقطه تنظیم بسته به مقدار میوه، مقدار قابلمه و حرارت مورد استفاده شما متفاوت خواهد بود. با این حال، این اگر بیش از حد جوشانده گردد، ممکن است پکتین موجود در مربا از بین برود و مربا سفت نگردد.
ارزش غذایی مربای زردآلو
- کالری: 682 کیلو کالری
- کربوهیدرات: 173 گرم
- پروتئین: 3 گرم
- چربی: 1 گرم
- چربی اشباع شده: 1 گرم
- چربی اشباع نشده: 1 گرم
- سدیم: 4 میلی گرم
- پتاسیم: 548 میلی گرم
- فیبر: 4 گرم
- شکر: 169 گرم
- ویتامین سی: 23 میلی گرم
- کلسیم: 29 میلی گرم
- آهن: 1 میلی گرم
نتیجه گیری
تهیه مربای زردآلو خانگی یکی از برترین راه ها برای استفاده از این میوه است. طعم مربای خانگی بسیار بهتر و سالم تر از مربا صنعتی است است. مربای زردآلو می تواند در طول ماه ها و سال مورد استفاده قرار گیرد. مربای زردآلو هدیه ای دوست داشتنی به تمامی اعضای خانواده است. این مربا را در وعده صبحانه یا عصرانه به همراه هر نوع نانی و چای می توانید نوش جان کنید.
منبع: اسنپ مارکت