آخر هفته کجا بریم؟ از عطر گلاب قمصر تا بوی اردیبهشت در الیمستان و قلاردن
به گزارش سفر به آنتالیا، آخر هفته کجا بریم؟ نیمه اردیبهشت را از سر می گذرانیم، زمانی که قمصر غرق گلاب و مملو از عطر بوی گل محمدی شده و محلی ها در الیمستان رهسپار قلاردن و گیاهان دارویی آن می شوند. با خبرنگاران همراه باشید.
اردبیهشت یعنی بوی خاص طبیعت، وقت سفر و هنگامه آن که کوله بربندیم و راهی شویم، جای گلایه از فرصت کم نیست، یک روز کافی است، صبح بر می خیزیم تا تجربه ای متفاوت از هیجان و سر زندگی رقم بخورد، کافی است عزم سفر کنیم، استشمام بوی طبیعت بکر یعنی یک جهان تازگی برایمان رقم می خورد.زمان بیشتر هم یعنی تجربه بیشتر، اگر دو روز فرصت دارید، جهانیی زیبایی بیشتر پیش روی شما است. به هر روی، حالا که قمصر غرق گل و گلاب شده و الیمستان را عطر طراوت فرا گرفته، گل های گاو زبان در قلاردن رویینده اند و زریوار به زیبایی نشسته جای درنگ نیست، سفر در اردیبهشت، یعنی سفر به آغوش طبیعت بکر ایران زمین.
قمصر، به ملاقات اردیبهشت
اردیبهشت ماه همه جای ایران بوی بهار و طبیعت احساس می گردد، اما ماجرای قمصر چیز دیگری است. نمی توان نام گلاب مرغوب را شنید و قمصر را به خاطر نیاورد. دلیل این همه تأکید بر گلاب قمصر مرغوبیت فوق العاده گل تولیدی قمصر بوده و این به سبب شرایط طبیعی ویژه قمصر است. قمصر، شهری با ارتفاع میانه 1900 متر از سطح دریا هم چون کمربندی سبز با بازوهای متعدد در امتداد دره های کم شیب کوه های بخش مرکزی ایران تنیده شده است. این شهر همه ساله و به ویژه در ایام مراسم گلاب گیری که از اواسط اردیبهشت شروع شده و تا اواخر بهار ادامه دارد، پذیرای هزاران توریست است. در این ایام تمام شهر پوشیده از درختان زیبا و رنگارنگ همراه با بوی مطبوع و دل نشین گلاب و گل های محمدی است.
از همین سفر:
در شهر که پر از باغ گل است، امکان تماشا مراسم گلابگیری برای توریستان مهیاست، مردم قمصر، مردمی مهمان دوست و خون گرم و باحوصله ای هستند و به گونه ای فرایند تهیه گلاب را شرح می دهند که گویی از تکرار این شرحات خودشان لذت بیشتری می برند تا مخاطب. به اعتقاد بومیان شهر, آفتاب باعث پژمرده شدن و کم شدن عطر گل ها می گردد به همین دلیل گل ها در ساعات قبل از طلوع آفتاب چیده شده و برای گلابگیری فرستاده می گردد. معمولا در کنار هر باغچه و گلستانی یک گارگاه گلابگیری نیز وجود دارد و می توان فرایند گلابگیری را از نزدیک مشاهده کرد.
مردم شهر قمصر بسیار مهمان نواز و دوست داشتنی هستند و با کمال میل همه چیز را برای شما شرح می دهند و به شما اجازه ورود به تمامی گلستان ها و کارگاه ها را می دهند. کافی است شما چیزی بپرسید یا چیزی بخواهید، با کمال میل به شما یاری می نمایند و از هیچ یاریی دریغ نمی ورزند. ایام گلابگیری از اواسط اردیبهشت شروع شده و تا اواخر بهار ادامه دارد. برترین زمان برای حضور در مراسم گلابگیری قمصر ساعات اولیه روز ، یعنی زمانی که هنوز آفتاب کاملا گرم نشده است، گل هایی که در ساعات پیش از طلوع چیده شده اند تازه ترند و طبیعتا گلاب بهتری از آن ها به دست می آید . قمصر در فاصله 30 کیلومتری جنوب شهر کاشان قرار گرفته است. برای رسیدن به قمصر، ابتدا باید جهت 246 کیلومتری تهران -کاشان را از آزادراه تهران - قم پی گرفته و با رسیدن به کاشان، جاده ی قمصر را در پیش بگیرید.
الیمستان و قلاردن، سفر یک تا دو روزه
الیمستان یک لیست باز است؛ لیستی برای آن ها که می خواهند جاده و جنگل و کوه و استپ، مرتع و دشت و گلزار و قلّه را در سفری یک روزه تجربه نمایند. اختلاف دما و تنوع پوشش در طول جهت الیمستان بسیار مثال زدنی است. جایی هوای جهت آفتابی و شرجی است، جای دیگر مطبوع و بهاری . جایی مه است و خنک، جای دیگری باد تندی می آید . یک جا انبوه جنگل است، جهت بعدی تبدیل به دشت می گردد . دشت پایین دست پرچین است، پرچین به سوی مرتع می رود ، مرتع گلزار دارد و آن بالا قلّه است و بنای امامزاده اش . از روستای المیستان تا قلّه چهار ساعت و نیم تا پنج ساعت جنگل نوردی و کوه پیمایی دارید . از قله، خط الرأس دماوند تا دریای خزر را می بینید . آن بالا کل جنگل و همه مراتع اطراف، زیر پای شما است و دور نمای قله دماوند پیش رویتان . قدم به قدم الیمستان تا آن بالا، تماشای هایی نهفته ای دارد که مسافران موقع صعود یکی یکی کشفشان می نمایند . یکی بین بوته ها مردابی را نشان می دهد ، یکی از خزیدن مارمولک بزرگی هیجان زده می گردد و دیگری خم می گردد و از گل های رنگ به رنگ بین راه عکاسی می نماید . از همه این ها که بگذریم، قله الیمستان یکی دیگر از جاذبه های این روستا است که با زمستان های پر برف و بهارهای همواره سر سبز ، کوهنوردان بسیاری را به خود فرا می خواند . قله ای که حدود 2510 متر ارتفاع دارد و یکی از برترین گزینه های کوهنوردی در زمستان به شمار می رود . اگر اهل کوهنوردی باشید، این قله با تمام جاذبه های طبیعی اطرافش برترین گزینه سفر کوهنوردی شما به شمار خواهد رفت. در کل جهت دامنه شرقی، قله دماوند در پیش چشمانتان حدیث صلابت می خواند .
از آمل، کیلومتر 20 و از تهران، کیلومتر 140 جاده هراز، به جاده فرعی سمت راست به تابلویی برمی خورید که روی آن نوشته شده؛ امامزاده قاسم، وارد آن شوید، در اوایل جهت به دو راهی می رسید که باید جاده سمت چپ را دنبال کنید، جاده فرعی آسفالته باریک با پیچ وخم بسیار حدود 7 کیلومتر است که ابتدا شما را به روستای لهاش و پس از آن با در 5 کیلومتر جهت خاکی به روستای الیمستان رهسپارتان می نماید. از آنجا با پشت سر گذاشتن آبادی دورنمای جنگل را پیش روی خود می بینید.
منطقه بکر قلاردن
محلی ها در اردیبهشت ماه به سمت دشت گل گاوزبان منطقه قلاردن می فرایند، گل گاوزبان می چینند و گیاه دیگری به نام زی زا. راه جهت چندان شیب دار نیست و از روستای الیمستان تا منطقه قلاردن حدود یک ساعت و نیم تا دو ساعت راه است. آنجا بقایایی از یک قطعه قدیمی به جا مانده و یک گاوسرا ساخته شده که اقامتگاهی برای چوپانان محلی است. در فاصله ای حدود یک کیلومتری گاوسرا، مرتعی به نام سجمون گسترده شده که گله دارها با آب چشمه های آنجا گله هایشان را سیراب می نمایند. اگر فرصت بیشتری دارید، آبشار شاهاندشت، دژ نظامی تسخیرناپذیر ملک بهمن، کوچه باغ های روستا، کتیبه ناصری، روستای نوا و چشم انداز منحصربه فرد کوه دماوند از ارتفاع ییلاق نوا، پیاده روی در دره سیالیز هرکدام تجربه ای خاطره انگیز در خود نهان دارند.
دریاچه زریوار، سفر دور روزه
تالاب آب شیرین زریوار یکی از جاذبه هایطبیعتگردی شگفتانگیز استان کردستان است که در نزدیکی شهر مریوان قرار گرفته است. اردک سرحنایی و سرسبز (Anos platyrhynchos)، اگرتها، بوتیمار بزرگ و کوچک، انواع چنگر، پرستوهای دریایی، کشیم بزرگ (Podiceps cristafus) و کشیم کوچک (Tachybaptus ruficolis)، کاکائی ها، حواصیل خاکستری، خوتکا، گیلار، و پرندگان شکاری همانند سنقر تالابی و دلیچه از گونه های با اهمیت و ارزشمند این تالاب به شمار می آیند. سگ آبی، روباه، خوک وحشی، خرگوش، گراز و نوعی گربه وحشی (Filis catus) از پستاندارانی موجود در این منطقه وجود هستند.
از شگفتی های زریوار جزیره های متحرکی است که در آن وجود دارند. این جزیره ها از ریشه های در هم تنیده نی و گیاهان حاشیه ای دریاچه تشکیل شده اند که با جریان آب و باد از کناره های دریاچه جدا شده و در وسط آن به چشم می خورند، گاه مساحت این جزیره های کوچک در زریوار به 20 متر هم می رسد.
از هر کجای ایران که قصد سفر دارید خود را به سنندج، مرکز استان کردستان، برسانید. جهت سنندج به مریوان را در پیش بگیرد، با رسیدن به مقصد، تنها سه کیلومتر با دریاچه زریوار فاصله دارید. از مردم محلی، جهت دریاچه رو جویا شده و دقایقی بعد از بودن در کنار این تالاب تماشای لذت ببرید.
منبع: کجارو / کجارو / false