خیابان ریولی پاریس یادگار آخرین امپراطور فرانسه، تصاویر
به گزارش سفر به آنتالیا، ریوولی (rue de rivoli) در شهر پاریس را می توان یادگاری از عصر آخرین امپراطور قدرتمند این کشور یعنی ناپلئون بناپارت دانست که شرق و غرب شهر را به یکدیگر متصل کرد و امروزه یکی از زیباترین و مشهورترین خیابان های پاریس به شمار می رود.
با ما همراه باشید و با تور فرانسه ارزان از کشور عشاق دیدن کنید و در شهرهای پاریس، مارسی بگردیم و برج ایفل ، موزه لوور و دیگر جذابیت های این شهر زیبا را ببینیم
ایده حرکت و طی کردن جهتی ویژه در شهر پاریس به بهانه پیروزی و گذر از خیابانی که شرق و غرب این شهر را به یکدیگر متصل کند، از روزگاران کهن وجود داشت اما این ایده تا مدت ها جامه حقیقت به خود نگرفت. در حقیقت احساس احتیاج به وجود یک جهت ارتباطی بین میدان کنکورد و منطقه لوور حتی در زمان انقلاب فرانسه و شورش هایی که در مناطق اطراف کاخ تویلری اجرا شده بود، حس می شد.
به نظر می رسد شخص ناپلئون بناپارت به صورت محرمانه از این موضوع خبر داشت زیرا وی در روز سیزدهم ماه وندمیاری (Vendémiaire - نخستین ماه بر اساس تقویم انقلاب فرانسه که مصادف با مهر ماه است) در ششمین سال وقوع انقلاب کبیر فرانسه، مامور سرکوب شورش هواداران سلطنت در منطقه کلیسای سنت روک (Saint-Roch - به گویش فرانسوی سه هوک) واقع در خیابان سنت هانور (Saint-Honoré - به گویش فرانسوی: سنت هونوقی) شده بود.
تاریخچه ساخت خیابان
در نهم اکتبر سال 1801 میلادی و زمانی که ناپلئون هنوز به سلطنت نرسیده بود و به عنوان کنسول اول در کشور فرانسه شناخته می شد، با الهام گیری از یک پروژه مربوط به انقلاب کبیر فرانسه در سال 1793 میلادی؛ فرمانی را صادر کرد که بر اساس آن باید جهتی ویژه در حد فاصل باغ تویلری، قصر وندومه، خیابان سنت هانور و خیابان سنت فلورینتین (Saint-Florentin)، باغ های صومعه آسومپشن (convents of the Assumption)، بلوار کاپوسین (Capucines) و فیولیونس (Feuillants) احداث می شد. این خیابان جدید به پاسداشت مهم ترین پیروزی نظامی فرانسه در ایتالیا در نخستین لشکرکشی به این کشور، ریوولی نامگذاری شد. نحوه ساخته شدن عمارات و ابنیه خیابان ریوولی همچنین امکان ایجاد دو خیابان دیگر به نام های کاستیلیونه (Castiglione) و پیرامیدس (des Pyramides) را نیز فراهم کرد.
عملیات تخریب و پاکسازی جهت احداث این گذرگاه مهم و جدید در سال 1802 میلادی شروع شده و تقریباً در سال 1803 خیابان ریوولی از میدان کنکورد به سمت خیابان امروزی دل اشل (rue de lEchelle) و در امتداد باغ های تویلری و قصرهای این منطقه و لوور گسترش پیدا نموده بود. در سال 1804 میلادی این خیابان به منظور جشن های تاجگذاری، سنگفرش شده و دو معمار مشهور به نام های پرسیر (Percier) و فونتاینه (Fontaine) موظف شدند تا نمای بیرونی و تزئینات ساختمان های موجود در این خیابان را با پارک ها و قصر های آن هماهنگ نمایند. آن ها برای این منظور از گذرگاه های طاقدار و نمای ویژه ای استفاده کردند که برای اهالی شهر پاریس یک خیابان زیبا و محلی مناسب برای تفریح و تفرج فراهم می کرد.
معماری ویژه
تنها نمونه مشابه این سبک از معماری در میدان ووسگس (place des Vosges) واقع در خیابان کولونیس (rue des Colonnes) دیده می گردد که در طول دوره دایرکتوار یا انجمن گردانندگان فرانسه در ناحیه شماره 2 پاریس ساخته شده بود. (دوره انجمن گردانندگان فرانسه به برهه ای از تاریخ این کشور گفته می گردد که حد فاصل 1795 تا 1799 میلادی بوده و 5 دایرکتور اداره حکومت را در دست داشتند. پس از این دوره، عصر کنسول ها شروع شد) در معماری ویژه به کار رفته در خیابان ریوولی؛ به طور کلی احساسی قدرتمند از تلفیق ظرافت و عظیم نمایی و اغراق شدید دیده می گردد که از شاخصه های سبک معماری نوکلاسیک به شمار می رود.
تمامی ساختمان ها و ابنیه اصلی موجود در این خیابان از قاعده فوق، پیروی نموده و همگی شامل عمارت هایی سه طبقه که روی یک بخش طبقه همکف و نیم اشکوب طاقدار ساخته شده اند، می گردد و استفاده از سنگ در نماسازی این ابنیه به عنوان یک اصل مهم، اعمال شده است. شاخصه مهم به کار رفته در طبقه اول این ساختمان ها، استفاده از تزئینات قرنیز سبک، ستون ها و قاب های بالکن دار با نرده ها و حاشیه های آهنی است. طبقه دوم کم ارتفاع تر بوده یک اتاق زیر شیروانی و طارمی در بالای آن ها ساخته شده است. تنها بخشی از معماری ساختمان های این خیابان که در آن عملیات یکسان سازی انجام نشده است را می توان سقف بناها دانست که این موضوع حتی امروزه نیز قابل مشاهده است.
این سبک به خوبی نشان دهنده وجود علاقه و اشتیاق ناپلئون برای ساخت یک خیابان تفرجگاهی لوکس و زیبا است. وی در ادامه و به منظور کسب اطمینان از فراهم شدن شرایط ایده ال در این خیابان، دستورات ویژه ای در ارتباط با مغازه ها و فروشگاه های این محل صادر کرد که بر اساس آن؛ وجود فروشگاه هایی مانند قصابی ها در خیابان ریوولی ممنوع بوده و هیچ مغازه ای که در آن احتیاج به استفاده از تنور، پتک و چکش باشد نیز اجازه فعالیت در این محل را نداشته و همچنین فروشگاه ها اجازه نصب تابلو روی تزئینات و قوس های طاقدار به کار رفته در این محل را نداشتند.
این محدودیت ها و قوانین دست و پاگیرانه سبب شده بود تا هیچ کس برای خرید این فروشگاه ها و فعالیت در آن راغب نبوده و به همین منظور، امپراطور با هدف تشویق مردم به حضور در این خیابان، احکامی صادر کرد که بر مبنای آن فروشگاه های خیابان ریوولی به مدت 20 سال از پرداخت مالیات معاف شدند. این قانون کمی بعد به 30 سال معافیت افزایش پیدا کرد. البته تمامی این کوشش ها سبب شد تا زمان خاتمه امپراطور ناپلئون تنها طاق های تزئینی و تعداد کمی از ساختمان های خیابان فوق تکمیل شده عملیات تکمیل نهائی خیابان ریوولی در دوران حکومت های بعدی خاتمه پذیرفت.
گذار از عصر امپراطور به روزگار معاصر
پس از خاتمه دوران ناپلئون بناپارت و در دوره های بعدی نیز گسترش و رشد خیابان ریوولی ادامه پیدا نموده و تا خیابان مارنگو (Marengo) امتداد یافت. این تصمیم در زمان دولت موقت جمهوری دوم در سال 1848 اتخاذ شده و در دوره های بعدی بر اساس قانون جدید مجمع قانون گذاران در سال 1851 میلادی قرار شد خیابان ریوولی تا محدوده ساختمان شهرداری هتل دو ویل (Hotel de Ville) امتداد پیدا کند.
در زمان ناپلئون سوم و طی عملیات عمران و نوسازی موسوم به هوسمان (Hausmann)، این خیابان تا سر حد نهایی امروز خود که ایستگاه مترو موسوم به سنت پائول (St Paul) در آن واقع شده است، امتداد یافت. در این دوره آب نماها و فواره های موجود در طول این محل و مجاور لوور حفظ شدند اما بعضی از عمارات و ساختمان های خاص و زیبا در منتهی الیه شرقی این خیابان حذف شدند. در خاتمه و به منظور نشان دادن اهمیت این خیابان در پایتخت مدرن فرانسه، نقل قولی از ویکتور هوگو نویسنده مشهور این کشور را نقل می کنیم که ذکر آن خالی از لطف نیست:
بخش قدیمی شهر پاریس چیزی بیش از یک خیابان ممتد و جاودانی محسوب نمی گردد، خیابانی زیبا که به مانند حرف I به طور مستقیم ادامه دارد. این بخش تنها یک معنی دارد: ریوولی، ریوولی، ریوولی
منبع: گردشبان